De voordelen van goede pot- en mestgrond in je tuin

Hydrokorrels zijn ronde, bruine korrels gemaakt van gebakken klei. Deze korrels worden ook wel kleikorrels genoemd. Bekende merknamen van deze korrels zijn Argex of Lexa, dat betekent ‘licht uitgezet klei aggregaat’. Door verhitting zijn de kleikorrels uitgezet en daardoor zijn ze luchtig, waardoor ze veel vocht kunnen opnemen. Je kunt er verschillende dingen mee doen. Je kan ze in de plantenbak of bloembak stoppen, want dan kunnen planten het water beter opnemen en blijft de plant langer vochtig. Bij andere planten, zoals de Calathea of varens, zorgen de hydrokorrels – die boven op de potgrond worden gelegd – ervoor dat de planten minder snel water nodig hebben.

Mest en potgrond kopen wordt veel gedaan. Hierdoor zullen je planten groter en gezonder zullen worden. De effecten van goede potgrond helpen om de noodzakelijke voedingsstoffen vast te houden die planten hard nodig hebben, maar die vrij traag worden opgenomen. Met meststoffen kun je zelfs de opnamesnelheid van planten sneller verbeteren en tegelijkertijd de potgrond aanvullen. Je planten krijgen over het algemeen een betere voeding wanneer ze in potgrond worden geplant en voorzien van de juiste hoeveelheid meststoffen.

Als je planten volledig in de hydrokorrels zet, dan heet dit hydrocultuur, de plant heeft dan geen aarde nodig. Er ontstaat onder in de pot een reservoir waar je veel water in kunt gieten. De planten die met hydrocultuur behandeld worden hebben minder water nodig. Een gazon bemesten kan je ook het beste met hydrokorrels doen. Je strooit eerst de mest uit, vervolgens gooi je gelijkmatig de korrels eroverheen. De korrels zorgen ervoor dat water wordt opgenomen en dat het gazon vochtiger blijft. Je hoeft het gras dan niet elke dag met water te besproeien.

Net als elk ander levend wezen hebben planten lucht nodig om te overleven. Zonder zuurstof kunnen planten niet overleven. Om ervoor te zorgen dat planten voldoende zuurstof krijgen, moet het in een open ruimte worden geplaatst en op grond worden geplant die voor een goede beluchting zorgt. Potgrond is een goed voorbeeld van grond die zorgt voor een soepelere natuurlijke beluchting die wortels helpt zuurstof te absorberen en koolstofdioxide af te geven. Nogmaals, door meststoffen toe te voegen, kan potgrond het vermogen om zich open te stellen voor beluchting verder vergroten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *