Zelf je tuin aanpakken: waar begin je?

Als u een kleine tuin heeft, zou u wellicht snel de neiging hebben om te denken dat u beperkt bent in uw mogelijkheden. Niets is echter minder waar. Ook tuinen die niet zo groot zijn, kunnen op een mooie manier worden ingericht. U kunt hier zelfs uw erfafscheiding op aanpassen zonder dat u enige concessie hoeft te doen op de uitstraling van uw tuin.

Iets wat vaak vergeten wordt is het kiezen van de juiste tuinverlichting. Dit terwijl dit een tuin juist kan maken of breken. Zeker gedurende de zomermaanden is het vaak prettig vertoeven in de tuin. Ook tot in de late uurtjes. Dan wil je niet gehinderd worden doordat er simpelweg te weinig licht beschikbaar is. Kies daarom de juiste verlichting aan de hand van een goed opgezet lichtplan.

De gedachtegang bij het inrichten van een kleine tuin is net even anders dan bij andere tuinen het geval is. Bij het inrichten van een kleine ruimte is het belangrijk om te denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Met betrekking tot de tuininrichting is het belangrijk om de ruimte niet horizontaal te zoeken maar juist verticaal. Dit betekent in de praktijk dat de tuin op een mooie manier ingericht kan worden als er gewerkt wordt met hoogteverschillen. Door het werken met hoogteverschillen kunt u de (vaak) hokkerige uitstraling van de kleine oppervlakte behoorlijk wegnemen. Daarnaast geeft dit de tuin een speels en verrassend karakter.

Heb je nog nooit eerder een tuin aangepakt? En heb je eigenlijk geen idee waar te beginnen? Bedenk dan goed welke dingen niet al te veel ervaring vragen en voer deze zelf uit, maar laat de lastige karweitjes toch doen door een deskundige of iemand in je kennissenkring die hier wél ervaring mee heeft. Het laatste wat je wilt is dat er onnodig fouten worden gemaakt en het comfort in de tuin deze zomer in geding komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *